Google Material Design voor het gehele web

materialdesign_principles_metaphorEen geheel nieuwe design gedachtegoed is Material design. Dit is ontworpen door Google en wordt louter voor Android designs gebruikt. Google hoopt zo duidelijk, strakke en overzichtelijke designs te ontwikkelen die ver in de toekomst mee kunnen gaan.

Het ontwerp is zo gemaakt dat het voor de gebruiker in den beginne heel overzichtelijk is. Deze ziet dus alles wat gezien moet worden en brengt zelf veranderingen aan in het scherm door ergens op te klikken. Door de klik veranderd er wel een en ander. Dit is echter zo gemaakt dat het de gebruiker uiteindelijk alleen maar meer tevreden zal stemmen.

Een van de doelen van Google was om alles wat op je apparaat gebeurd meer echt te laten lijken. Ze doelen hiermee vooral op de handelingen die je doet. Open je iets, gooi je iets weg of wijzig je iets? Dan laten ze het doen lijken alsof je dit dus ook echt doet. Net alsof je gewoon op kantoor zit, terwijl je in werkelijkheid overal kan zitten zolang je maar achter je smartphone of tablet zit.

Het kan alleen maar in het voordeel werken van iedereen die Android gebruikt. Wat mensen over het algemeen willen is iets wat ze kunnen herkennen. Daarom juist heeft Google hierop in geprobeerd te spelen. Immers wordt het vaak als onprettig ervaren als mensen niet weten hoe ze iets moeten doen omdat het veranderd is of nu niet meer op dezelfde manier gaat.

Door alles op een zo normaal mogelijke manier te laten reageren op het scherm komt dit de ervaring voor de gebruiker alleen maar ten goede. Dit is juist wat men wil maken met Material Design. Niemand wil dat er iets onverwachts gebeurd als ergens op geklikt wordt in het scherm. Dit zoveel mogelijk voorkomen zal door de meeste gebruikers alleen maar als prettig worden ervaren.