Het ontwerpen van langere webpagina’s en waarom dat ook goed kan uitpakken

Landing Page on Blue in Flat Design with Long Shadows.Een trend die absoluut niet onopgemerkt is gebleven in de laatste periode is de opkomst van het scrollen. Het zal menig gebruiker al opgevallen zijn dat pagina’s langzaam maar zeker steeds langer worden. Dit heeft ongetwijfeld weer alles te maken met het verbeteren van het gebruik van sites voor mobiele apparaten. Daar kan scrollen immers wat eenvoudiger zijn dan klikken. Dus werden pagina`s zo gemaakt dat ze steeds iets langer werden. Deze trend zal de komende tijd naar verwachting nog wel even doorgaan.

Scrollen is zo langzamerhand het klikken zoveel mogelijk aan het vervangen. Het is dus geen slechte ontwikkeling om dit door te voeren als je een website hebt die nu nog veelal op klikken ingesteld is. Het blijkt tevens dat gebruikers het minder erg vinden om ver door te moeten scrollen als ze een pagina aan het lezen zijn dan constant om elke nieuwe alinea te moeten klikken. Daarbij, als er geklikt moet worden kan er altijd iets gebeuren op de nieuwe pagina waardoor de gebruiker afgeleid wordt en daarmee ontstaat weer de kans dat deze wat anders doet dan deze in eerste instantie aan het doen was.

Inmiddels zijn er legio onderzoeken gedaan naar waarom mensen nu liever scrollen dan klikken. De uitkomsten hiervan bevestigen alleen maar wat we nu al wisten, scrollen is vele malen geliefder dan klikken. Dit komt omdat het makkelijker is als iemand aan het lezen is. De bezoeker kan zo doorlezen wat de hele beweging veel aangenamer maakt dan wanneer deze weer moet wachten tot het laden van de volgende pagina. het maakt de website ook in het algemeen een stuk overzichtelijker. iemand weet dan dat als er geklikt wordt er echt naar een ander onderdeel genavigeerd wordt, terwijl er bij scrollen op dezelfde pagina wordt gebleven en doorgelezen kan worden over een onderwerp. Om er nu een voorbeeld bij te halen, kan je best kijken naar websites die geld verdienen aan het doorklikgedrag van internetgebruikers. Een artikel over een roulette app, dat tevoorschijn komt door naar beneden te scrollen, zal ervoor zorgen dat je langere tijd op dezelfde website doorbrengt.