Hoe de Pantone kleuren van het jaar Rose Quartz en Serenity zich aansluiten bij het verhaal van webdesign

pantone-color-matchingVelen zullen in eerste instantie al geen idee hebben wat een Pantone kleur precies is. Niet getreurd, dit gaan we ruimschoots aan bod laten komen! Pantone kleuren komen van het PMS (Pantone Matching System). Pantone is een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1963. Ze zijn gespecialiseerd in alles wat met kleur te maken heeft. Omdat kleur op het internet een grote rol van betekenis speelt wordt hier steeds meer nagedacht over het op de juiste manier gebruiken van bepaalde kleuren of patronen.

Pantone heeft een systeem in het leven geroepen bestaande uit 15 pigmenten. Dit zorgt ervoor dat de kleuren duidelijker worden en eveneens voller. Het brengt ook meer mogelijkheden met zich mee om verschillende kleuren te gebruiken. Ze hebben ook nog eens speciale kleuren die niet echt alledaags zijn. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid.

Door kleurcodes in te voeren kun je uitkiezen wat je graag hebben wil. Als je specifiek wilt zijn heb je echt de code zelf nodig. Maar op een monitor kun je ook zelf zoeken. Je kunt in de monitor verplaatsen net zolang tot dat je de kleur hebt waar je naar op zoek bent. Dit is een prima manier om uit te zoeken welke kleuren geschikt zijn voor een pagina.

Rose Quartz en Serenity (voor velen gewoon ‘roze’ en ‘blauw’) zijn zelfs de kleuren van het jaar geworden. We zien dan ook terug dat deze kleuren veel gebruikt worden bij het ontwerpen van web pagina’s. het zijn beiden eveneens Pantone kleuren. Voor het ontwerp van een goede website is het dus wel duidelijk dat je het beste Pantone kleuren kunt gebruiken. Als je dit doet heb je veel mogelijkheden om te spelen met verschillende kleuren. De uitdaging is om kleuren te zien te vinden die prima aansluiten bij de producten van je website. Als je dit lukt zal dit je bezoekers vanzelf tevreden stellen.