Hoe kies je een makkelijk toegankelijk lettertype

common_fontsEen typeface is eigenlijk niets meer dan een lettertype. Ondanks dat de term in het Engels misschien wat duurder klinkt dan in het Nederlands, is dit wel degelijk alles. Het zal de meesten nauwelijks opvallen maar het kan een erg belangrijk element zijn van een webpagina. Een lettertype wat moeilijk leesbaar is zal bezoekers gaan irriteren en dat is nooit goed. Het moet dus duidelijk en pakkend zijn. Je kunt ook kiezen voor verschillende lettertypes, al mogen dit er zeker niet teveel zijn, dit zal verwarring veroorzaken.

Vooral de uitstraling die je wilt voor jouw pagina kan wel degelijk veranderd worden door het lettertype waar je voor kiest. Bepaalde lettertypes ogen vrolijk, andere weer serieus of zakelijk. Het gaat er dus om dat het lettertype wat je kiest past bij de uitstraling van hetgeen je met de wereld deelt. Heeft de pagina een zeer serieus onderwerp, dan zul je geen heel vrolijk lettertype willen gaan gebruiken. Heb je als doelgroep jonge mensen, dan zal je dit wel eerder doen. Ook het gebruik van kleuren en verschillende groottes kan dan positief zijn voor je site.

Gelukkig zijn er een hoop tools die je kunnen helpen bij het kiezen van een geschikt lettertype als e dit moeilijk vindt. Op verschillende sites staan omschrijvingen en zelfs stappenplannen om een juist type te vinden. Zo stralen ze eigenlijk allemaal een bepaalde eigenschap uit. Dit kan onder andere zijn:

  • Bevestigend
  • Tijdloos
  • Neutraal
  • Retro

Al deze verscheidene uitstralingen zijn weer geschikt voor uiteenlopende sites. Afhankelijk van wat je zoekt kun je er makkelijk achter komen welke eigenschap jij in een lettertype zoekt voor op je pagina. Dan hoef je slechts nog te weten welk lettertype dit precies is en kun je dat gaan gebruiken voor je site. Denk er uiteraard niet te makkelijk over, het is een essentieel onderdeel van een succesvolle website.