Wireframe basis voor beginners: Het perspectief van een designbureau

OfficePWireframes zijn van groot belang bij het ontwerpen van een applicatie. Zonder wireframes wordt dit slechts een gokwerk en zal dit het uiteindelijke eindresultaat immer negatief beïnvloeden. Zo kunnen door te wireframen mensen meedenken over wat ze ervan vinden of aantekeningen maken als ze het anders willen. Om even een stapje terug te gaan, wat is wireframen eigenlijk?

Een Wireframe is niets meer dan een hulpmiddel bij het ontwerpen van een pagina. Ze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld een schets. Ze worden gemaakt zodat een designer een klant, collega’s of anderen die bij het proces van het maken van een website betrokken zijn een idee kan geven van wat hij of zij van plan is. De klant kan hier dan feedback over geven. Dit is wel van belang. Als de designer een idee mocht hebben wat totaal niet gewaardeerd wordt door de achterban is het immers maar beter om dit te weten voordat de rest van de webpagina ontworpen wordt. Dit scheelt iedereen uiteindelijk tijd. Uiteindelijk is de designer zelf immers vaak niet degene die beslist over hoe het eindproduct eruit komt te zien.

Het is niet ongebruikelijk om meerdere wireframes samen te stellen zodat er wat te kiezen valt. Zo kan er voordat het verder in elkaar zetten van de website begint eerst een weloverwogen keuze gemaakt worden van hoe de lay-out er ongeveer uit moet komen zien en kan hierop verder geborduurd worden.

Het is nog niet van belang hoe netjes het er uit ziet bij het maken van een wireframe. Er worden nog geen kleuren gebruikt of verschillende lettertypes. Er wordt puur een algemeen ontwerp gemaakt van de ruimtelijke indeling van de site. De indeling, navigatie en positionering van pagina’s zijn essentieel voor in wireframe. Dit zal op de uiteindelijk pagina een minder grote rol spelen, al heeft het wel invloed op de bezoekers.